Minun ääreni

”Meidän perheessä ei puhuttu koskaan, on oltu vaan hiljaa. Ihan liian kauan hiljaa. Mutta jos päättää olla vaiti, se muuttaa ihmistä. Se muuttaa kasvoja ja piirteitä. Sitä kutistuu.”

Musiikkiteatteriensemble Tytäryhtiö tutkii esityksessään identiteetin kerroksia, kasvua ja itsetuntemusta. Kepeän vakava kabaree pohtii, mitä kannamme mukanamme sukupolvien ketjussa, kuinka monia puolia meissä jokaisessa onkaan ja missä kulkevat ääriviivamme, missä rajamme. Entä mistä koostuvat tiedostetut ja etenkin tiedostamattomat mielen haavamme? Ja kuinka monen sukupolven läpi sodan traumat voivat mennä? Ajankohtaisen vakavista aiheistaan huolimatta, esitys on kuitenkin ennen kaikkea ylistyslaulu ihmisyydelle, keskeneräisyydelle ja armollisuudelle, niin muita kun itseäkin kohtaan. Se kutsuu meitä nauramaan lempeästi itsellemme ja samalla ymmärtämään syvemmin toinen toistamme.

Tytäryhtiö perustettiin vuonna 2012 tarpeesta ja halusta luoda uutta musiikkiteatteria sekä rikastuttaa osaltaan suomalaista teatterikenttää. Ryhmän juuret juontavat Lahden Ammattikorkeakoulun musiikkiteatterikoulutukseen, joka on luonut vahvan maaperän työryhmän yhteistyölle.

Tytäryhtiön johtoajatuksena on monipuolistaa musiikkiteatterin käsitettä tavalla, joka ei ole riippuvainen totutuista normeista ja perinteisistä sukupuolirooleista. Ryhmä yhdistelee teoksissaan eri esittävän taiteen elementtejä ja pyrkii tuomaan lavalle jotain autenttista ja uutta. Ennen kaikkea Tytäryhtiö haluaa luoda taiteellisesti korkeatasoista musiikkiteatteria, joka tarttuu aiheissaan erilaisiin yhteiskunnallisiin ja psykologisiin ilmiöihin.

Esityskuvat

Video

Liput

tekijät

Näyttelijät

Juulianna Mäkelä, Ella Jäppinen, Krista Vikman, Annukka Waara

Pianisti

Silja Kuoppala

Tekstit, koreografia, kappaleiden sovitus

Työryhmä

Dramaturgia

Salla-Maria Orvasto

Dramaturgian inspiraationa

Vihainen nainen – hyvä paha aggressio (Terhi Ketola-Huttunen, Heli Pruuki, 2018)

Kuvat

Jiri Halttunen, Noora Näppilä