Kotimaisen nukketeatterin helmiä lapsille ja aikuisille 

03.09.2024

MUKAMAS 2024 -festivaaliviikko lähestyy! Ensi viikolla saamme Tampereelle ihastuttavia esityksiä neljästä maasta, mutta haluamme nostaa esiin myös huikean taitavia kotimaisia nukketeatterin tekijöitä. Suomalaisia vierailijoita saapuu Espoosta, Helsingistä, Kemiönsaaresta, Turusta sekä festivaalin kotikaupungista Tampereelta.

Tehdas Teatterin hehkuvan viihdyttävä nukkeromanssi aikuisille

Tehdas Teatterin aikuisten esitys Angelika ja kuumat paikat pölyttää kirsikan kakusta ja uskomattomimmat seikkailut dvd-boksien kätköistä. Viihderomaaneista tutun Angelikan matkassa heittäydytään miehestä, pulasta ja rakkaudesta toiseen. Historiallisen Ranskan, sulttaanin haaremiin ja orjamarkkinoiden hämyssä törmätään myös päivänpolttaviin kysymyksiin siitä, millaisessa valossa naishahmo voidaan tässä ajassa näyttää. 

Tehdas Teatteri tuo palkittujen turkulaisten teoksen ensimmäistä kertaa Tampereelle. Rehellisesti sydämeenkäypä nukkeromanssi esitetään Hällä-näyttämöllä.

KO-KOO-MON moniaistillista Palikkateatteria

Kemiönsaarelainen KO-KOO-MO vierailee Teatteri Mukamaksella aikuisten esityksellään Palikkateatteria.  Esityksen pääosassa ovat puiset palikat, Ihmisenmuotoinen jälleenrakennussarja, jonka on suunnitellut kuvataiteilija Kai Ruohonen. Esitys tarjoaa näkökulmia luovuuteen ja rikkaus syntyy siitä, kun kukin taiteen kokija tekee oman tulkintansa. Kokonaisuuteen kuuluu myös näytösten jälkeinen palikkatyöpaja.

 

Teatteri Hevosenkengän ja Nukketeatteri Sampon hurmaavat lasten esitykset

Espoolainen Teatteri Hevosenkenkä hauskuttaa perheitä Hällä-näyttämöllä esityksellään Konna ja Konstaapeli Kerttu. Vauhdikkaassa rosvojahdissa vipeltävät monet hauskat hahmot: mm. sympaattinen Puppe-koira, ovela tikkarivaras Toukkanen, naapurin hupsahtava täti Tyyne Puputti sekä poliisikaksikko Jantunen ja Juntunen. 

Helsingissä toimiva Nukketeatteri Sampo saapuu iloksemme Tampereelle musiikkinäytelmällään Kani ja Ihmeellinen pilvi. Margaret Wise Brownin kirjan Pupu ja Muna pohjalta dramatisoidussa näytelmässä on suloisia pieniä eläinnukkeja, loruja, lauluja ja elävää musiikkia. Lämmintunnelmainen esitys sopii kaikenikäisille.

 

Tamperelaiset nukketeatterintekijät esittäytyvät

Anne Välinoron aikuisille suunnattu Kotileikki -monologi kertoo elämän eri kodeista ja niiden jättämistä muistoista kahden yhdeksänkymppisen naisen elämässä. Teatteri Mukamaksessa nähtävää esitystä säestävät Joonatan Huukin äänimaailma ja Erja Mikkolan suunnittelemat nukkehahmot.

Haiharan nukketeatteri toivottaa kaikki kanssaan juhlistamaan 55-vuotista taivaltaan nukkien taikavoiman äärelle. Festivaalisunnuntaina Haiharan taidekeskuksella esitetään koko perheen esitys Hölmölän kylä, jossa hölmöläisten kommelluksia säestää elävä musiikki.

Festivaalia 25 vuotta järjestänyt Teatteri Mukamas tarjoaa maistiaisia myös omasta ohjelmistostaan. Festivaalin aattoiltana tiistaina 10.9. virittäydytään juhlatunnelmiin, kun Pispalan kotinäyttämöllä nähdään Juhlapäivä. Mukamaksen 45-vuotisjuhlanäytelmä yhdistelee hauskasti nukketeatteria, musiikkia ja tanssia. Lasten lauantai –pihatapahtumassa esitetään kaksi ilmaisnäytöstä suositusta Hiirulainen ja suuri seikkailu-Kesä -esityksestä. Myös perheen pienimmät saavat nauttia nukketeatterin taiasta Finlaysonin Media 54-tilassa Satuvarjon alla: Pikkusiili -vauvateatteriesityksissä.

 

LIPUT: LIPPU.fi

Lisätiedot, haastattelupyynnöt ja kuvat:
festivaali@teatterimukamas.com

MUKAMAS 2024 – Kansainvälinen Nukketeatterifestivaali 11.–15.9.
www.mukamasfestival.com